Bercakap Seorang Diri

“Eh, telefon itu skrinnya asyik menyala. Mesti ada butang yang tertekan. Kena padamkan selepas ini”

Boleh pula terlintas di fikiran saya semasa solat. Ternampak telefon anak menyala di bawah sofa. Terfikir selepas beri salam mahu switch off telefon berkenaan.

Astaghfirullah.

Tengah solat ni. Sila kembali khusyuk!

Selepas beri salam dan bercakap dengan Tuhan (berdoa), saya mahu bentang tilam untuk melelapkan mata. Jam pun sudah pukul 11:30. Selepas bentang lapisan tilam pertama, eh… cawan siapa pula ni? Letak depan tv. Nanti kering susah nak basuh. Kalau dibiarkan lama lagi, nak menonton tv pun terganggu sebab dihalang oleh cawan ini!

Tangan sudah memegang cawan berkenaan.

Nanti! Nanti!

Letak balik cawan ini, selesaikan dahulu bentang tilam ini. Kemudian baru buat kerja lain!

Selesai bentang tilam, saya bawa cawan berkenaan ke dapur. Eh, lupa pula makan ubat. Sebelum tidur kena makan ubat. Saya ke almari dan mengambil ubat.

Kuat betul bau spaghetti goreng tadi. Susah nak lelap malam ni. Saya buka tingkap dapur. Tingkap depan tu terbuka kuat sangat. Sekejap lagi jam 12, traktor pembersih salji akan datang membersihkan salji di bawah. Bising! Saya ke hadapan untuk merapatkan tingkap berkenaan.

La haula wa la quwwata illa billah!

Kamu ni kenapa? Makanlah dulu ubat tu!

Hmm…

Akhirnya jam 1 pagi, saya masih belum lelap. Bukan malam ini sahaja, kebanyakan malam memang susah nak lelap. Ada sahaja yang tidak kena. Assignments berlambak, jangan fikir, kalau fikir langsung tak boleh tidur. Fikir benda lain. Sudahnya tak boleh tidur juga. Selimut kasar sangat, baju tak selesa, ahh… lampu telefon Samsung anak berkelip-kelip di almari itu. Anjing rumah sebelah menyalak pula!

Saya nak tidur.

Saya penat.

Tidurlah diri.

Rizal
Oulu, FI

Kenapa Pasukan Kami ‘Awesome’?

 

Demola Oulu Autumn 2017 Final Pitching from Hasrizal Abdul Jamil on Vimeo.

Salah satu faktor yang membolehkan pasukan kami berfungsi dengan cemerlang ialah kami semua terbuka untuk berbincang apa yang kami kuat dan apa yang kami lemah. Saya tidak memberitahu masalah yang saya hadapi sehinggalah ke hujung proses.

Sebabnya, kami kebingungan bagaimana hendak bentangkan dapatan kami yang sangat rumit lagi kecamuk. Bagaimana hendak hubungkan murid, guru, NGO, masyarakat, syarikat, kerajaan dalam satu atau dua slide tanpa mensesiakan dapatan penting kami. Selepas saya usulkan slide pembentangan yang saya buat, mereka tanya, “how did you do it?” Maka baru saya jelaskan.

Sebelum itu saya hanya menjelaskannya dalam bentuk mikro:

  1. Saya perlu mengekalkan proses panjang ini menarik di peringkat peribadi. ‘Penting’ tidak cukup kuat. Ia perlu menarik.
  2. Saya mempunyai pengurusan masa yang sangat lemah dan pengurusan data yang tunggang langgang terutamanya apabila data terlalu banyak dalam bentuk tulisan. Maka platform Basecamp saya mohon izin untuk kami gunakan agar ia berperanan sebagai peringatan dan mempunyai features yang sesuai dengan keperluan saya.
  3. Saya sangat lemah dalam penulisan esei, laporan kerja dan mengisi borang.
  4. Saya biasanya boleh nampak pattern di sebalik lambakan fakta. Maka izinkan saya mengusulkan analisis apabila saya nampak. Orientasi saya banyak berguna dalam analisis kerja kualitatif.
  5. Saya sukar mengerjakan dokumen secara collaborative. Maka menyediakan skrip untuk final pitching seorang sedikit, ia tidak sesuai dengan saya. Izinkan saya membuat kesemuanya A to Z, tetapi jangan terpengaruh sebaliknya feel free untuk kritik, tolak, betulkan atau apa sahaja. Saya baca skrip yang kawan-kawan tulis tetapi saya akan buat slide seorang diri. Lepas siap, sila kritik dengan lapang dada sepenuhnya.
  6. Saya orang yang sangat visual berkaitan idea.
  7. Saya seorang yang kalut (clumsy), talkative semasa mesyuarat dan sering awkward atau menyesal selepas menyebut sesuatu. Maka saya akan kawal diri semasa mesyuarat panjang lebar dengan pelbagai pihak. Jangan bimbang, bahasa Finnish saya sangat basic, saya akan hanya talkative di dalam kepala 😂.
  8. Saya fidgeting. Tidak boleh duduk diam. Kaki sentiasa bergoyang dan tangan tak duduk diam terutamanya semasa berfikir.
  9. Saya tiada masalah untuk bercakap di hadapan tetapi jangan benarkan saya buat one man show. Feel free untuk berduet atau gantikan saya jika ada yang nak cuba pitching.
  10. Saya selalu zoning out apabila hyperfocus. Petik jari untuk panggil saya balik.

Kesemua strategi di atas saya lakukan dengan penuh sedar selama 3 bulan ini dan pasukan kami juga peka dengan kondisi saya. Mereka mengelak membebankan saya dengan apa yang saya lemah, segera memanfaatkan apa yang saya kuat, dan berani kritik pendapat saya tanpa sebarang hard feelings. Dan di dalam diskusi WhatsApp mereka komited untuk tidak membiarkan sebarang komen tanpa reaksi kerana ia boleh menggalakkan automated negative thoughts saya, dan orang lain juga.

Team kami sangat awesome.

Kami tidak menang. Berkemungkinan besar sebab semua panel juri adalah orang bisnes dan projek kami bukan business oriented. Tetapi kami mendapat banyak compliment daripada pelbagai pihak sebagai dapatan paling kukuh, nobel, penting untuk masa hadapan Finland dan presentation paling jelas. Satu-satunya presentation yang disambut dengan sorak sorai macam lepas tengok konsert 😂.

Rizal
Oulu, FI

ADHD is Behind the Idea Visualisation

Finland of Opportunities Demola Mid Pitch from Hasrizal Abdul Jamil on Vimeo.

“Wow, I just want to tell you that you’re very good at visualising ideas. The presentation was really good!” my friends said.

“It’s my strength, and my weakness at the same time,” I replied.

“And how is that?” they asked.

“Writing up for our final pitching next week is not easy for me. I cannot see clearly from essays plus writing them sucks. I need to have a clear picture in my mind how all our work for the past three months looked like when we sum them up into a 5 minutes presentation. So I immediately use Keynote, slide by slide and see how our understanding visually appears. I read all the scripts you guys wrote collaboratively, but I am sorry I didn’t write my piece. It doesn’t work for me. I work better with visual to gain the ‘big picture’ thing,” I explained.

“But it works. Even better!” they said.

“Yes. It is good for this kind of task. But I suffer in my courses where many collaborative essay writings involved. How to write my piece when I don’t know what others wrote before and after my part? And at the same time if I write it individually, most likely it will become a soul-crushing job with zero satisfaction. Exhausting! I guess maybe that has something to do with my ADHD” I stated that ‘keyword’ intentionally.

“Aha…. I see. That’s where the creativity comes in!’ one of them highlighted the nitty-gritty part of it.

It is very rewarding to work with this team. We are given enough room to do our part in our own unique way. Today I will present our entire solution in the final pitching on behalf of our team. Wish me luck!


December 13, 2017 at 3pm Finland time
https://www.facebook.com/events/1989793471264280/

Rizal
Oulu, FI

PhD Selepas Ini?

Jika saya berjaya menamatkan pengajian sarjana kali ini di Finland, adakah saya akan menyambung ke peringkat doktor falsafah (PhD)?

Berkemungkinan besar jawapannya, TIDAK.

Saya sudah tidak mampu menanggung tekanan deadlines pada usia ini. Dan ia membantutkan saya daripada melakukan apa yang saya lebih berbakat dan berupaya. Jawapan kenapa saya tidak akan memilih PhD, adalah ADHD.

Seperti kata Profesor Russell Barkley, ADHD adalah kondisi yang paling teruk untuk pengurusan masa. Menulis tesis sangat demanding.

Melainkan dunia bermurah hati menawarkan satu program PhD inovatif yang berasaskan projek. Saya mempunyai banyak idea, kemampuan analisis, berfikir secara kreatif terhadap solusi, boleh membangunkan sebuah institusi yang berimpak terhadap masyarakat, tetapi jangan minta saya tulis mengenainya dalam gaya APA atau Gaya UKM.

Ia membunuh!

Rizal
Oulu, FI

Kalut Postural Sway

Saya memang maklum di dalam keluarga sebagai seorang yang kalut.

Setiap kali makan, saya perlu sangat berhati-hati agar tiada makanan atau minuman yang tumpah terkena baju. Selalunya, saya gagal.

Apabila menggunakan tangga, terutamanya semasa turun, saya perlu berpegang kepada sesuatu. Sama ada memegang palang tangga, atau menggeselkan bahu di dinding sambil turun. Jika saya turun tangga dengan bebas, berkemungkinan besar saya akan terlepas satu dua anak tangga dan jatuh. Lebih menggeramkan, saya sering tersepak kaki bangku atau kaki meja di dalam rumah. Ia sangat menyakitkan, terasa mahu menyumpah seranah. Sesekali terlepas juga!

Kemalangan demi kemalangan, daripada tersepak kaki meja, tertumpah air, dan senduk terpelanting, bak kata orang Putih, saya ini  like a bull in a china shop! Habis semua dilanggar.

Musim sejuk yang lalu, saya telah jatuh tidak kurang daripada 20 kali. Beberapa kali juga, saya terjatuh semasa pulang dari kedai dan habis telur ayam yang dibeli pecah berderai. Sedih sungguh. Remuk hati, sambil tangan mengusap punggung yang sakit akibat terhentak. Antara kemalangan paling menyedihkan saya ialah semasa bercuti bersama keluarga di Helsinki. Kejadian berlaku di Stesyen Keretapi Central Helsinki. Saya begitu berhati-hati semasa menaiki anak tangga di tingkat bawah stesyen. Sebaik sahaja selesai melepasi dua atau tiga anak tangga, saya tersalah langkah dan jatuh tertiarap dengan muka terhempas penuh di lantai!

Allahu Akbar, sakitnya! Dan malu!

Anak perempuan saya terus marahkan kulit limau yang kebetulan ada di situ. Katanya dia mahu mengalihkan perhatian orang ramai daripada melihat bapanya.

Saya sudah berusia 40 tahun dan masih tunggang langgang dengan cabaran harian ini.

POSTURAL SWAY

For years, I’ve also heard reports about “clumsiness,” from both adults with ADHD and their partners. It results not only in bumps and bruises but in broken treasured objects. Was there a connection between clumsiness and ADHD?  Turns out, yes, there is. Some new research is particularly interesting.

posturalsway

Rizal
Oulu, FI

ADHD, SRL dan Executive Function

Selepas dikemukakan diagnosis ADHD jenis inattentive, barulah saya dapat memahami hujung pangkal masalah yang saya hadapi selama ini. Pengetahuan itu tidak menyembuhkan. Tetapi ia membantu memperkenalkan kata-kata kunci yang penting untuk saya menambah kefahaman. Pembelajaran di dalam bidang learning sciences di Oulu ini juga menjadikan saya lebih biasa dengan perbahasan mengenai self-regulation di dalam pembelajaran dan masalah executive function. Apa yang akan saya kenang ialah, subjek Self-Regulated Learning (SRL) itulah yang telah ‘memusnahkan’ semua kekuatan saya untuk belajar hingga memaksa yang mendapatkan pertolongan klinikal.

Banyak yang saya pelajari di dalam SRL neurotipikal itu seperti tidak kena dengan pengalaman peribadi. Saya menjadi sangat skeptis di dalam kelas dan berperang antara teori, pengalaman peribadi dan suara-suara negatif yang memaksa saya menerima bahawa yang salah adalah diri saya sendiri.

 

Rupa-rupanya memang ADHD adalah masalah defisit di dalam SRL itu sendiri. Sebagai murid yang gagal (masih belum lulus subjek tersebut), saya telah mengusulkan jurnal-jurnal berkaitan SRL di dalam ADHD diambil kira dalam penambah baikan modul SRL bagi pelajar akan datang.

Rizal
Oulu FI

Tiada Kumpulan Sokongan

Berita ini mengesahkan bahawa tiada kumpulan sokongan kepada ADHD di Oulu yang menjalankan aktiviti di dalam bahasa Inggeris. Kumpulan sokongan adalah motivasi luar yang sangat penting apabila adanya mereka yang memahami, mendengar dengan empati, tidak menghukum dan lazimnya bersungguh mahu membantu, walaupun sekadar kata-kata galakan yang ringkas tetapi bermakna.

Di dalam artikel “What to Look for in Quality Online Support Groups”, John M. Grohol berkongsi beberapa tip untuk menimbang tara kumpulan sokongan atas talian. Beliau menyebut:

“In good online support groups, member stick around long after they’ve received the support they were seeking. They stay because they want to give others what they themselves found in the group. Psychologists call this high group cohesion, and it is the pinnacle of group achievement.”

“Di dalam kumpulan-kumpulan sokongan atas talian yang bagus, anggota akan terus berada di dalamya lama selepas mereka memperolehi sokongan yang dicari. Mereka masih kekal berada di situ sebab mereka mahu memberi kepada orang lain apa yang mereka sendiri temui di dalam kumpulan berkenaan. Para ahli psikologi memanggilnya sebagai ‘high group cohesian’ (kesatuan kumpulan aras tinggi’, dan ia adalah kemuncak tertinggi pencapaian berkumpulan.”

Saya tidak berkapasiti untuk menggerakkan inisiatif mewujudkan kumpulan sokongan di Oulu. Saya akan cari kumpulan sokongan atas talian, Insya-Allah.

Rizal
Oulu, FI

Malam Itu

Tidak ada sesiapa yang memilih untuk gagal berulang kali. Apatah lagi kegagalan itu adalah di dalam sesuatu yang kita sangat berbakat dan berkelebihan. Saya tahu ada sesuatu yang tidak kena. Tetapi saya tidak tahu bagaimana hendak mengungkapkannya. Apa yang hadir ke dalam diri hanyalah sedikit demi sedikit kepercayaan bahawa saya pemalas, tidak berdisiplin, tidak fokus, lemah motivasi, pandai cakap tetapi tidak pandai buat kerja.

Ramai yang berminat untuk bekerja dengan saya, selepas mengenali saya melalui tulisan dan pergaulan. Tetapi pengalaman bekerja dengan saya mengundang kecewa. Urusniaga syarikat tunggang langgang. Berulang kali saya memberitahu, saya boleh berceramah, tetapi saya tidak boleh mengepalai organisasi. Urus tadbir saya lemah.

Lihat sahajalah kepada cara saya mengurus pembelajaran.

8 tahun proses menghabiskan pembelajaran peringkat sarjana muda.

Semua subjek sarjana sejarah dan ketamadunan saya mendapat CGPA 4.0

Dean list.

Anugerah demi anugerah untuk kerja-kerja kecil.

Kemudian tumpas di peringkat penulisan tesis.

Ya, pemalas.

Tidak fokus.

Buat kerja hangat-hangat tahi ayam.

Lama-lama, saya mula percaya bahawa semua itu adalah saya.

Saya yang semakin membenci diri sendiri.

Sehinggalah malam itu apabila saya sudah kebingungan jam 2 pagi. Bunyi angin kutub utara menderu di luar rumah sangat mengganggu tumpuan. Bunyi air panas yang mengalir di dalam paip terlalu menyakitkan. Assignments bertimbun-timbun.

Saya membayangkan saya mati diserang sakit jantung.

Tamat sebuah penderitaan.

Malam itu saya tahu saya perlukan bantuan.

Rizal
OULU, FI

#sensoryprocessingdisorder #spd #anxious #hypersensitive #adhd #adultadhd